Aantal diefstallen e-bikes stijgt sterk – Nieuwsberichten Onderlinge

Fietsendieven zijn dol op e-bikes,  want die brengen veel meer op dan ‘gewone’ fietsen.

Het aantal aangiften van fietsendiefstal in Nederland is in een jaar tijd gestegen van 60.000 naar 100.000. Omdat lang niet iedereen aangifte doet, ligt het werkelijke aantal gevallen waarschijnlijk veel hoger. Het zou wel eens ruim zeven keer zoveel kunnen zijn. Vooral e-bikes zijn razend populair bij de fietsendieven, alleen al omdat ze gemiddeld al gauw 2.000 à 3.000 euro waard zijn. Wat kunt u nu doen om te voorkomen dat úw e-bike wordt gestolen?

Leg uw e-bike vast met een extra ART-slot

Er zijn nog steeds veel mensen die hun e-bike achterlaten met alleen het standaard ringslot erop. Maar dat is echt niet voldoende. De criminelen hebben tegenwoordig zogenaamde powerkeys, waarmee ze zo’n slot in een paar seconden open hebben. Omstanders hebben dan meestal niet eens in de gaten dat de fiets wordt gestolen. Daarom is het op z’n minst verstandig om uw fiets altijd ergens aan vast te leggen met een solide extra slot dat is goedgekeurd door Stichting ART.

Wat is een ART slot eigenlijk?

Fabrikanten kunnen sloten door stichting ART laten keuren en certificeren.  Stichting ART zet zich in om diefstal van tweewielers te voorkomen door het veiligheidsniveau van sloten te verbeteren. Alle ART sloten worden uitgebreid getest door het testinstituut SKG-IKOB Certificatie BV en voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het testinstituut voert ruim 20 testen uit zoals de vriestest, stoftest, corrosietest, duurtest, kniptest, treksterktetest en aanvalstest.

De stichting adviseert om voor extra beveiliging minimaal een slot met ART 1-keurmerk (één ster; ART*) te kiezen. Nóg veiliger is een slot met ART 2-keurmerk (twee sterren; ART**). Zo’n slot is zelfs bestand tegen bijvoorbeeld een betonschaar. ART-gekeurde sloten zijn verkrijgbaar bij iedere normale fietshandel.

Zet uw e-bike niet zomaar overal neer

Fietsendieven slaan graag hun slag op plekken waar ze hun werk kunnen doen zonder toeschouwers. Zorg er daarom voor dat u uw e-bike altijd achterlaat op een openbare plek, in het zicht. En zelfs als uw fiets op zo’n goed zichtbare plek staat, leg hem dan altijd ook nog vast met een extra ART-slot.

Registreer uw e-bike

Stop Heling is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Via de website van Stop Heling kunt u uw e-bike registreren. En als u van iemand anders een (gebruikte) fiets wilt kopen: op de site van Stop Heling kunt u ook checken of het gaat om een fiets die als gestolen is opgegeven