Winterklaar voor de winterstalling

Na een hele zomer genoten te hebben van het buitenleven, moeten we onze caravan, camper of vouwwagen in oktober weer opbergen voor de winter. Een paar tips om er voor te zorgen dat ze de maanden in de winterstalling goed doorkomen.

 

Op- en uitruimen
Ruim alles zo goed mogelijk op en gooi afval weg. Laat zeker geen eten achter! Neem gasflessen mee. Doe een plastic zakje om de gasdrukregelaar met daar omheen een elastiekje. Zo kan er geen stof of ander vuil in de gasslang komen. Leeg de watertanks en het chemische toilet. Denk er aan om de koelkast schoon te maken, te ontdooien en op een kier te laten staan. Neem kussens mee naar huis, of plaats ze op de zijkant. Zet de bankjes open en laat deuren van kasten en toilet open staan om het goed te laten luchten. Vergeet niet om alles zorgvuldig af te sluiten voor u in het voorjaar weer gaat rijden!

 

Schoonmaken
We hebben er lang niet altijd zin in, maar het is toch echt verstandiger om zowel de binnen- als de buitenkant van de kampeerwagen schoon te maken voor deze naar de stalling gaat. Vuil dat de hele winter aan de buitenkant blijft zitten droogt op en is dan moeilijker te verwijderen. Bovendien kunnen zoutaanslag en boomresten de laklaag aantasten. Neem ook het interieur zorgvuldig af. Een paar achtergebleven kruimels kunnen al ongedierte aantrekken.

 

Ventileren?
Zonder ventilatie bestaat een grote kans op vocht en schimmel. Maar ongedierte kan naar binnen kruipen door openstaande ramen of luiken. Ventileer dus wel, maar dan alleen via de ingebouwde ventilatieroosters.

 

Meer tips?
Dit waren maar een paar tips. Meer over het winterklaar maken van uw kampeerwagen is onder meer te vinden op https://www.kampeermagazine.nl/tips-stallen-caravans-en-campers/ en http://www.caravans.net/praktisch/winterklaar.php.

 

Goed verzekerd?
Ondanks alle voorzorgen kan het toch nog altijd voorkomen dat er in de winterstalling iets gebeurd met uw kampeerwagen. Wilt u zeker weten of deze – ook tijdens de ‘winterslaap’ – goed verzekerd is? Neem dan contact met ons op.