Op vakantie met de elektrische auto? – Nieuwsberichten Onderlinge

De zomer komt er langzaam aan en we trekken er weer vaker op uit. Tegenwoordig meer en meer met een elektrische auto. En ook gaan we steeds meer met de elektrische auto op vakantie. Op zichzelf meestal geen probleem, maar het heeft wel iets meer voeten in de aarde.

De meeste dagelijkse ritjes zijn met een elektrische auto prima te doen. De accu’s van tegenwoordig zorgen voor een actieradius die over het algemeen ruimschoots voldoende is. Maar op vakantie gaan met zo’n elektrische auto is een ander verhaal. Een goede voorbereiding is in ieder geval belangrijk.

Waar wilt u heen?

In Nederland zijn inmiddels veel oplaadpunten, en ook in Duitsland is het al zeer goed geregeld. Maar met name in Zuid- en Oost-Europa wil het nog wel eens tegenvallen. In deze landen kan het voorkomen dat er grotere gebieden zijn zonder laadpaal. Onderzoek daarom vooraf (bijvoorbeeld bij aanbieders als Plugsurfing, Tesla Supercharger en Shell Recharge) waar u langs uw route (snel)laders kunt vinden en pas mogelijk uw route hier op aan. Neem ook meerdere laadpassen mee, zodat u bij diverse aanbieders terecht kan. Een oplaadpunt op uw plaats van bestemming is natuurlijk ook erg handig.

Tips voor zuinig rijden

Bij snelheden boven de 100 km/u gaat het verbruik van een elektrische auto sterk toenemen. Het instellen van de cruisecontrol helpt om deze snelheid aan te houden. De airco en verwarming zijn ook grootverbruikers wat betreft energie. Controleer ook op uw bandenspanning. Met de juiste bandendruk vermindert de weerstand op de weg en rijdt u zuiniger.

Hoeveel kilometers wilt u per dag afleggen?

Heeft uw elektrische auto een actieradius van 300 kilometer, dan kunt u met slim tussentijds bijladen maximaal ongeveer 800 kilometer per dag rijden. Bij een actieradius van 400 kilometer ligt dat maximum al op zo’n 1.200 km per dag.

Houd wel rekening met een groter verbruik tijdens uw vakantie. Uw auto is op vakantie waarschijnlijk zwaarder beladen en mogelijk neemt u een fietsendrager, dakkoffer of zelfs caravan mee. Dat heeft een grote impact op uw actieradius. Ook als u in de bergen rijdt, vraagt dat meer van uw accu.

Welke type laadkabels neemt u mee?

Waarschijnlijk heeft u bij uw elektrische auto twee kabels meegeleverd gekregen: een voor de standaard laadpalen en een voor het gewone stopcontact (230 volt). Neem ze voor de zekerheid allebei mee.  Denk ook aan een extra Type 3-laadkabel als u naar Frankrijk of Italië gaat. Type 3 laadkabels zijn de standaard in deze landen.